WordPress Site Hızlandırma Teknikleri – 5 Büyük Adım

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri - 5 Büyük Adım
Wordpress site hızlandırma sizlere potansiyel müşteri kaybını önler. Yavaş çalışan web sitelerini ziyaret edenler hızlıca kapatır. Bu nedenle altyapınızın temiz ve hızlı olması son derece ciddi bir önem taşır.

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Sizlere yapabileceğiniz birkaç önemli noktadan bahsedeceğim. Bu teknikler ile web sitenizi önemli ölçüde hızlandırabilirsiniz. Ayrıca genel olarak bir web sitesinin hızında önemli rol oynayan etkenlerden bahsetmiş olacağım.

1- Hosting Seçimini Doğru Yapmak

Bir web sitesinin hostingini doğru seçmek hızınızın önemli ölçüde artmasına olanak tanıyacaktır. İşte dikkat edilmesi önerilen yöntemler ve etkisi. wordpress site hızlandırma noktasında bir başlangıç olarak kabul edilir.
  • %99 Uptime: Kesintisiz bir yer sağlayıcısı seo adına büyük önem taşır. Bu yüzden %99 Uptime garantisi veren hostingler tercih edilir.
  • Lokasyon: Türkiye Lokasyon hosting paketlerini (SSD) tercih etmeniz önerilir fakat çok net söylemek gerekirse bu ciddi oranda artacak bir maliyettir. Özellikle Türk firmaları bu konuda yeterince güvence verememektedir. Daha kaliteli hosting planlaması yaparak zamandan tasarruf edebilirsiniz. Eğer kararsız kalıyorsanız Whatsapp üzerinden bana ulaşarak ''Hosting almak istiyorum'' demeniz yeterli. Amacınıza uygun bir şekilde size doğru yönlendirmeyi yapabilirim.
  • Güvenilir Hosting Firmaları: Bütün hosting firmaları güvenilir olduğunu iddia eder. Fakat uzmanlar hangisinin güvenilir olduğunu kolayca anlar.
  • Hizmetinin Arkasında Duran Firmalar: Kuşkusuz tüm hosting firmaları işinin arkasında görülür. Fakat çok fazla hosting kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır. Türkiye lokasyonlu en iyi olduğunu bildiğimiz İsimtescil, Godaddy, Natro, Turhost gibi birçok firmada sorun yaşanıyor. Sürekli destekle yazışmak zorunda kalınabiliyor. Bu yüzden de en az sorun yaşatacak hostingler tercih edilmelidir.
Eğer doğru bir hosting seçerseniz gizli ücretlendirmelere maruz kalmadan sitenizin performansını yüksek tutabilirsiniz.

2- Doğru Wordpress Temasını Seçmek

Eğer wordpress temasını doğru seçerseniz altyapınızı kurarken işe hızlı başlarsınız. Piyasada binlerce tema vardır ve bu temaların %90'ı ciddi anlamda performanssız temalardır.
  • Sürdürebilirliği Olmalı : Birçok wordpress teması yeni güncellemeleri takip etmediğinde geri kalırsınız. Çok az firma altyapı güncellemelerinde temasının uyum sorununu giderir. Örneğin Php sürüm 8.2 ile uyumlu temaların sayısı çok azdır. Uyumsuz sitelerde aşırı derecedir. Örneğin sürüm yükseltemediğinizde performansınız düşer. Ayrıca güvenlik zaafiyatı oluşur. Bazı yazılım firmaları ise artık destek vermeyeceğiz diyerek sizi yarı yolda bırakabilir. Genellikle Avada, porto, newspaper, newsmag, woodmart, jannah gibi wordpress temalar piyasada tercih edilir.
  • Temiz Kodlanmış Temalar: Temanızı muhakkak orijinal kullanmalı ve warez(sahte) temalardan uzak durmanız gerekiyor. Temiz kodlanmış altyapıya sahip siteler performans, güvenlik ve SEO noktasında büyük katkı sağlar.
  • Kaynak Kullanmayan Temalar: Birçok tema Rev Slider, Contact Form 7 gibi ciddi anlamda yavaşlatan eklentiler kullanır. Temaların bu eklentilere gereksinim duymadacan çalışması önemlidir.
  • Tema Satın Alırken: Theme Forest biçilmez kaftan, en doğru yerdir. Binlerce tema satmış, puanı 4.7 üzerindeki temaları tercih etmek iyidir. Ayrıca son güncelleme tarihinin de yakın olması önemlidir.

3- Cache (Önbellekleme) Eklentisi Kullanmak

Piyasada bilinen birçok Cache eklentisi vardır. Bunların tamamı aynı görevi yapar. Fakat bilinmedik eklentilerin performansa zarar vereceğini düşünürsek, güvenilir eklentileri şöyle sıralayabiliriz. Wordpress cache eklentileri tavsiyemiz: WP Rocket, LiteSpeed, WP Fastest Cache, W3 Total Cache ve WP Super Cache. Bu eklentiler işinizi görecektir.

4- Görsel Optimizasyonu Yapmalısınız

Wordpress görsel optimizasyonu yapmanız sizlere büyük avantajlar sağlar. Gtmetrix, Google PageSpeed gibi alanlarda puanınız ciddi oranda yükselir. Wordpress site hızlandırma noktasında çok ciddi performans getirisi vardır. Görsel optimizasyon yapmak için eklentilerden yardım alabilirsiniz. Tavsiye edeceğimiz eklenti ''Converter for Media'' eklentisidir. Performansınızı etkilemeden arttıracak güvenli bir eklentidir.
  • 1.Adım: ''Supported output formats'' başlığı altında bulunan ''WebP'' klikinin seçili olduğundan emin olun. Yeni nesil görsel optimizasyonundan birisidir.
  • 2.Adım: ''Supported directories'' altındaki tüm klasörleri klikleyin ve ''Save Changes'' deyin. Sayfayı yenileyin ve en alt kısımda bulunan ''Start Bulk Optimization'' butonuna basın.

5- Veritabanı Optimizasyonu Yapın

Bu işlem biraz tehlikelidir. Bu yüzden yapmadan önce web sitenizin tam yedeğini aldığınızdan emin olmalısınız. Yedeğinizi aldığınızı varsayarak işlemlere devam edebiliriz. Öncelikle bunu phpMyAdmin üzerinden yapmayacaksınız. O alan tamamen profesyonel kişilerin alanıdır ve hataya yer yoktur. Basit bir işlem için eklenti ile devam edeceğiz.
  • WP-Optimize – Cache, Compress images, Minify & Clean database to boost page speed & performance : Eklentinin tam adı budur. Wordpress size bir sürü eklenti önereceğinden doğru olanı seçmenizde yardımcı olacaktır. Geliştirici: David Anderson, Ruhani Rabin, Team Updraft
  • Eklenti Çakışması: Bu eklenti aynı zamanda bir Cache eklentisi olduğundan diğer cache eklentileri ile uyumsuzluk sorunu yarattığını gösteren uyarılar çıkabilir. Bunları dikkate almayın. Basit bir işlem yaptıktan sonra bu eklentiyi kaldıracağız.
  • Optimizasyonu Başlatın : Sol menüde WP-Optimize alanı oluştu. Bu başlık altında bulunan ''Database'' bölümünü tıklayın. THerhangi bir değişiklik yapmadan ''Run all selected optimizations'' butonuna basarak optimizasyonu başlatın. Bu işlem az vakit alabilir. Hemen peşinden sol üst alanda bulunan ''Tables'' alanını tıklayın. Açılan tabloda daha önce yüklemiş olduğunuz eklentileri göreceksiniz. Artık kaldırdığınız için bir manası yok. Sağ alanda ''Remove'' butonlarına basarak web sitenizin veritabanındaki yükü azaltabilirsiniz. Bu yeterli değil ama profesyonel adımları yapamayacağınızı düşünerek zararsız noktalara değindim. Sitenizdeki gereksiz tüm eklentileri sildikten sonra bu eklentiyide silebilirsiniz.

WordPress Site Hızlandırma Teknikleri

Web sitenizin GTMetrix, Google Page Speed gibi alanlarda skorunu kontrol edebilirsiniz.Eğer wordpress site hızlandırma için daha fazlasını istiyorsanız yada yaptırmak istiyorsanız Whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz.

5/5 - (698754 Kişi Oyladı)


Bu İçerik İşinize Yaradıysa/Yaramadıysa Lütfen Yorum Yaparak Geri Bildirimde Bulunun

Yorum (1)

  • Serkan 8 Ekim 2024

    WordPress sitem son zamanlarda çok yavaşlamıştı ve bu da ziyaretçi kaybına yol açıyordu. Bu yazıda yer alan adımları uygulayarak hız problemini çözdüm. Özellikle önbellekleme eklentisi kullanımı ve görsel optimizasyon önerileri çok işime yaradı. Ayrıca, gereksiz eklentileri kaldırarak sitenin hızında büyük bir fark gördüm. Yazıdaki ipuçları anlaşılır ve uygulanabilir olduğu için hızla sonuç aldım. Site hızını artırmak isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


İlginizi

Çekebilir

Zararlı Backlink Engelleme -Link Tespiti Nasıl Yapılır?

Zararlı backlink engelleme düzenli olarak yapılması gerekir. Web sitelerinin otoritelerini bitiren bu tarz link tespiti hızlıca yapılarak müdahale edilmesi gerekir....
replytocom Wordpress Uzantısı Engelleme - Google Console

replytocom WordPress Parametre Engelleme – [ÇÖZÜLDÜ]

replytocom, genellikle WordPress tabanlı web sitelerde yorum sistemine entegre edilmiş bir parametredir. Bir kullanıcının bir yoruma yanıt verdiğinde, URL'ye eklenir...